Около 115 000 британски деца били отведени от Англия и изпратени

...
Около 115 000 британски деца били отведени от Англия и изпратени
Коментари Харесай

Хората ни мислеха за измет: Забравено наследство на британските деца, изпратени в Канада

О коло 115 000 английски деца били отведени от Англия и изпратени в Канада преди десетилетия .

Много от тях описват, че са били малтретирани и наети на работа на невръстна възраст. 

Джордж Биърдшоу е бил един от 115 000 английски деца, превозени от домове за сираци в Канада сред 1869 и 1948 година Те били употребявани, като евтина работна ръка, нормално селскостопански служащи и домашна прислуга.

Техните истории за  претоварване от работа и малтретиране  са документирани през годините. Много от тях са загинали млади, разказва Джордж Биърдшоу. Той подозира, че някои са били убити.

Много от тези, към този момент пораснали деца чакат опрощение, поради схемите за насила да правят неквалифициран тежък труд.

Днес Джордж Биърдшоу е едно от последните оживели деца превозени в Канада. 

Джордж е роден в Торн, Южен Йоркшир, през 1923 година Той е изпратен в Канада, когато е едвам на 14 години и е назначен като селски служащ.

„ Хората мислеха, че Англия отпраща част от изметта от улиците на Лондон, всички ни мислеха за крадци “ , разказва Биърдшоу. " Някои от децата, изпратени в Канада се постановяваше да спят в обора с добитъка, а вечер ставаше много хладно ", спомня си той. 

Много от по-големите деца, изпратени по програмата Home Children в Канада, са се записвали в армията, за да се върнат в родината си. Джордж споделя, че е бил част от бойците, взели участие във Втората международна война, като краткотрайно бил командирован в Обединеното кралство.  Днес почти 10% от популацията на Канада произлиза от децата, изпратени по програмата Home Children. В част от гробището Park Lawn в Торонто има мемориал на повече от 70 деца, чиито остатъци били открити през последните години в немаркирани гробове.

Мемориалът се състои от гранитен блок с парче стоманена плоча - дружно с илюминатор - взет от транспортен съд в стила на плавателните съдове, които транспортират деца до Канада. В стоманата са издълбани имената на починали младежи, съобщава Sky News.

То е поръчано от благотворителната организация Home Children Canada, която работи за опазване на паметта децата и за събиране на фамилии, разграничени от схеми за деца мигранти. 

„ Тази страна беше построена на гърба на тези деца. Това е просто подигравка. Никой не знаеше за ужасяващото отношение ", изяснява създателят на благотворителната организация, Лори Осчефски.

„ Много от тези деца бяха лишени от самоличността си. Бяха отнети от родителите си и в никакъв случай повече не видяха фамилиите си. И на доста от тях даже не беше казано кои са и от кое място идват. Това е скица за трафик на хора, нарушаване на главните им човешки права. Те са били настанявани във ферми и постоянно са били принуждавани да спят в обори и неотопляеми тавани ", разяснява тя.

Осчефски показва, че децата били хранени с останки от храна. По думите му, някои от тях били бити, когато отказвали да работят. 

Home Children Canada прикани канадските управляващи да включат историята на Home Children в просветителната стратегия и да почетат младежите, които са се борили за Канада по време на война.

„ Търсим опрощение от държавното управление на Канада и една от главните аргументи е, че Канада провали живота на тези деца ", прибавя още  Ощефски.

През 2010 година тогавашният министър-председател на Обединеното кралство Гордън Браун се извини за тези, които са взели участие в схеми за мигранти на деца към някогашни английски колонии. Година по-рано някогашният австралийски министър председател Кевин Ръд се извини публично за ролята си в схемата.

„ Правителството на Канада се ангажира да резервира паметта за английските деца жива, с цел да можем всички да се поучим от грешките в предишното. Имиграцията, бежанците и поданството на Канада надълбоко съжалява за тази несправедлива и дискриминационна политика, която беше в действие сред 1869 и 1948 година Подобен метод не би имал място в модерна Канада, само че ние няма да се преструваме, че това не се е случило ", коментират канадските парламентаристи.

През 2017 година в Камарата на общините е било признато предложение с единомислещо единодушие за поднасяне на искрени извинения на бившите деца жертви на схемата и на потомците на тези 100 000 лица.

„ Правителството признава несправедливостта, малтретирането и страданието, претърпени от British Home Children, и им благодари откровено за техните забележителни старания, присъединяване и принос за подсилване на нашите общности и страната ни в лицето на рискови бедствия “, се показва в публична позиция на държавното управление. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР